luni, 9 noiembrie 2015

TRAGEDIA DIN #COLECTIV: DECLARATIE CUTREMURATOARE vs FOTOGRAFIE CU SEMNE DE INTREBARE

MOTTO: "Dreptate fara adevar nu exista. Atunci cand dreptatea este lipsita de adevar, ea devine o utopie"

Tinand cont de anchetele anterioare facute de autoritatile romane in cazul unor tragedii asemanatoare celei din #colectiv - in care nu a fost nimeni pedepsit (dosarul Revolutia), ori au fost pedepsiti Acarii Paun (incendiul de la Maternitatea Giulesti) - consider ca evenimentul in care au pierit 46 de tineri trebuie investigata de catre o comisie internationala de ancheta, formata din experti independenti, carora serviciile de informatii si Parchetul sa le puna la dispozitie toate informatiile si documentele pe care le detin. 
Din investigatiile pe care le-am facut pana acum, exista o serie de inadvertente care ridica anumite semne de intrebare (punand cap la cap declaratiile unor martori si  informatiile publicate in mass media) privind motivul tragediei din #colectiv. De altfel, derularea ulterioara a evenimentelor (politizarea tragediei) din strada si pozitia unor politicieni sau institutii (vezi RADET - controlata de PNL) ridica semne de intrebare. 
Unul dintre supravietuitorii tragediei din #colectiv este Paul "Slayer" Grigoriu, fiul regretatului realizator de radio, Paul Grigoriu. Pasionat de rock, "Slayer" este unul dintre tinerii care frecventeaza concertele de gen organizate de cluburile bucurestene. Imediat dupa incendiul din #colectiv el a publicat pe blogul personal o marturie exacta si cutremuratoare, care surprinde extraordinar momentele tragediei. Citind textul publicat de norocosul supravietuitor, mi-am adus imediat aminte de o ultima fotografie facuta in club si publicata in mass-media, dar neatribuita nimanui, care inca de la inceput mi-a ridicat mari semne de intrebare. Desigur, nu am caderea de a ma pronunta in privinta cauzelor incendiului, insa pot pune intrebari la care autoritatile trebuie sa raspunda.
Astazi va prezint doua "probe": 
  • marturia lui "Slayer"
  • o fotografie facuta la momentul ttagediei in club, publicata in mass-media (in anumite site-uri sau retele de socializare ea a aparut decupata, lipsind astfel anumite detalii).
Voi judecati !



PAUL "SLAYER" GRIGORIU  DESCRIE PAS CU PAS SCENELE DE GROAZA
"M-am oprit cam în dreptul stâlpului din stânga, cel unde stătusem mai devreme la palavre. La câţiva metri în spatele lui. (...) Păi nu ştii ce piesă cântau când a izbucnit incendiul?" am auzit că ar fi spus cineva la câteva zile după seara de vineri. Eu ştiu. Nu cântau nicio piesă. Chitariştii şi basistul au coborât de pe scenă, pe baterist nu-l mai vedeam. Tocmai se declanşaseră artificiile - cred că mai târziu decât se plănuise, cred că trebuiau să ardă la finalul cântecului anterior. "La mulţi ani!" a spus râzând unul dintre băieţi. După o scurtă pauză, Andrei Găluţ, rămas singur pe scenă, a observat într-o doară, zâmbind: "A luat foc ceva aici. Asta nu era în plan." Am ridicat ochii şi am văzut cum buretele de antifonare de pe stâlpul în dreptul căruia stăteam se aprinsese. Nu părea mare lucru. Cineva a încercat să-l stingă cu o bere (n.n. - exista si alta marturie care spune ca mai multi tineri au aruncat pe stalp cu lichide pe care le aveau la indemana), dar era prea sus. Între timp, Andrei a întrebat dacă n-are nimeni un extinctor. Se poate ca atunci să fi avut loc unul dintre momentele cruciale ale vieţii mele. Am văzut că flacăra o ia uşor în jos şi Dumnezeu m-a tras de mână. Mi-am spus să ies, mi-a fost frică, eram cam aproape. M-am dus spre prima uşă, unde deja se înghesuiau vreo 40-50 de oameni, iar cineva răcnea să nu se creeze panică, să nu se calce lumea în picioare. (...) Mai cădeau oameni, dar, în general erau ridicaţi. La un moment dat am făcut cu toţii un mic culoar, pentru că din sensul opus venea un om cu extinctorul mult aşteptat. Am privit în urmă şi am văzut că tavanul luase foc. "S-a dus concertul băieţilor", mi-am spus cu părere de rău, dar după câteva secunde am văzut cum ardea tot. Tocmai ajungeam afară. Am făcut câţiva paşi, mi-am întors privirea să văd ce se întâmplă şi atunci a venit acel val de flacără şi fum (...)". 

ANALIZA PE MARTURIA GROZEI
1. "Slayer" se afla in fata scenei, fiind pozitionat exact langa stalpul despre care se vorbeste ca a luat foc.
2. Cand a izbucnit incendiul, formatia nu canta nicio piesa
3. In acel moment pe scena se afla doar solistul trupei.
4. Se aprind artificiile.
4. Buretele de antifonare al stalpului langa care se afla "Slayer" ia foc si flacara o ia "usor" in jos"
5. Deja din acele clipe, incepe nebunia: la prima usa din club 40-50 de oameni deja se inghesuiau sa iasa, calcandu-se in picioare
6. Tavanul ia foc si dupa cateva secunde totul era mistuit de flacari. (este clar ca haosul era in toi)

FOTOGRAFIA "CIUDATA" (SI NEATRIBUITA NIMANUI) vs. DECLARATIA LUI SLAYER
O ultima fotografie realizata in club, inca nu se stie de catre cine (nimeni nu si-a asumat identitatea ei) infatiseaza urmatoarea scena:
1. Trei dintre tinerii care concertau erau pe scena (fig. 1, 2, 3)
["Slayer" : formatia nu canta nicio piesa]
2. Flacara stalpului se extinde in sus, spre tavanul care deja era deja cuprins de flacari (fig. 4)
["Slayer": Buretele de antifonare al stalpului ia foc si flacara o ia "usor" in jos]
3. Din tavan incep sa cada lemn sau probabil burete (fig. 5)
4. Spectatorii de langa usa clubului #colectiv sunt linistiti, nu exista detalii non-verbale ca ar exista teama sau haos. Nimeni nu da semne vizibile ca ar observa incendiul care deja era in toi. O tanara chiar zambeste, nedand semne ca este speriata sau tentata sa iasa urgent din club (fig. 6)
["Slayer": incepe nebunia: la prima usa din club 40-50 de oameni deja se inghesuiau sa iasa, calcandu-se in picioare]

DECLARATIA LUI "SLAYER" vs INTREBARI LEGATE DE FOTOGRAFIE
1. Ce este cu fotografia neasumata de nimeni? 
2. Are cineva interesul de a manipula opinia publica cu o fotografie prelucrata in photoshop pentru a starni reactii pe fond emotional ?
3. Mai exista in viata persoane imortalizate in aceasta fotografie care ar putea depune marturie privind autenticitatea acesteia?
4. De ce in mass-media aceasta fotografie a aparut taiata, astfel incat sa nu se vada figura tinerei care zambea ?

Voi reveni...




2 comentarii:

  1. Mărturiile celor scăpați cu viață din club vor lămuri treaba cu poza aceasta. Sunt peste 200 de declarații date la poliție versus declarația lui Paul Slayer Grigoriu și toate acestea comparate cu ultimele imagini surprinse de cei care au fost acolo. Am înțeles că erau 4 stâlpi de susținere și este posibil ca Slayer să fi văzut focul coborând pe alt stâlp decât cel din poză dacă focul s-a extins foarte rapid de pe tavanul-burete spre toate direcțiile și implicit spre ceilalți 3 stâlpi și deja la ușă lumea se înghesuia să iasă.
    Dramele care au urmat acestui incendiu sunt cumplite. În fiecare zi mai mor 2-3 oameni, iar poveștile lor de viață sunt copleșitoare. Mă gândesc că se putea întâmpla așa ceva chiar la finala Megastar la care am participat în 2008, acolo unde Andrei Găluț a avut primul mare succes. În acel studio situat la parter ușile erau însă mari și ușor de ieșit în cazul unui incendiu.
    Așa cum m-ați întrebat studioul se afla pe o alee cu intrare din Bd. Dimitrie Pompeiu nr. 9-9A, alee pe care se mai află banca Reiffeisen, compania Genpact, Prima TV și alte sedii de companii și firme.

    RăspundețiȘtergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere