joi, 12 noiembrie 2015

UNDE PLATESTE DACIAN CIOLOS IMPOZITELE AFERENTE VENITURILOR OBTINUTE LA BRUXELLES ? IN ROMANIA SAU INTR-UN ALT STAT MEMBRU UE ?

UN COMISAR.  EUROPEAN.  DACIAN.
Numirea lui Dacian Ciolos in functia de prim-ministru al Romaniei, de catre presedintele Klaus Werner Johannis, a starnit ample controverse atat in randul clasei politice, cat si in randul opiniei publice. 
"Mirarea" mutarii prezidentiale (fortata cel mai probabil de sefii UE) a fost amplificata dupa ce, pe 22 octombrie a.c., adica inainte de tragedia de la #colectiv (deci a miscarilor de strada care au condus la caderea guvernului Ponta), angajatul Realitatea TV a lui Cozmin Gusa (consilierul afaceristului moldovean Vladimir Plahotniuc, dar si "bidonul" lui Sorin Ovidiu Vantu - cunoscut pentru afinitatile sale cu oameni de afaceri moldoveni si rusi), "jurnalistul" Rareș Bogdan, anunța in cadrul unei emisiuni la realitatea FM Cluj cine va fi noul premier al României. 
 "Vom avea un prim ministru tehnocrat, ca şi acum 15 ani, când Mugur Isărescu a condus timp de un an guvernul şi a pregătit alegerile parlamentare de la finalul anului 2000. Este vorba de fostul comisar european Dacian Cioloş. Este un tehnocrat 100% ardelean, cunoaşte foarte bine instituţiile europene. Dacian Cioloş are cele mai mari şanse să ajungă premier, pe o formulă de guvern PNL-UNPR sau într-un guvern de uniune naţională PNL-PSD-UNPR", dezvaluia Rares Bogdan. 
"Previziunea" lui Rares Bogdan, cunoscut ca fiind SI un apropiat al actualului presedinte al Romaniei, Klaus Werner Johannis, nu a fost facuta doar pentru ca l-ar fi luat gura pe dinainte pe "jurnalist". A fost, cu ceritudine un ordin de serviciu. N-am indoieli in privinta aceasta. 
Dar nu am sa insist acum pe acest aspect. 
Ci pe numirea lui Ciolos, despre a carei detasare din laboratoarele de la Bruxelles se stia cu certitudine dinainte ca portavocea lui Gusa & SOV sa dezvaluie informatia. 

Am o unica intrebare la care ofer si un raspuns:
INTREBARE: Poate fi desemnat Dacian Ciolos premier al Romaniei ?
RASPUNS: Da. Constitutia permite. Cel putin formal. Dar moral ...

Dar sa vedem despre ce este vorba...
Numirea unui demnitar roman se face conform Constitutiei. 
Astfel, la art. 16, al. 3 din Constitutie - "Egalitatea în drepturi" - se prevede: "Funcţiile şi demnităţile publice, civile sau militare, pot fi ocupate, în condiţiile legii, de persoanele care au cetăţenia română şi domiciliul în ţară. Statul român garantează egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi pentru ocuparea acestor funcţii şi demnităţi".
REPET: "Funcţiile şi demnităţile publice, civile sau militare, pot fi ocupate, în condiţiile legii, de persoanele care au cetăţenia română  SI DOMICIUL IN TARA.
Dacian Ciolos este cetatean roman. Este nascut, crescut, educat in Romania. 
Ca atare are buletin si pasaport de Romania. (nu stim daca are si dubla cetatenie, ori daca a renuntat la cetatenia romana,  pentru ca in ambele cazuri nu ar avea dreptul sa ocupe o functie de demnitate publica, respectiv pe cea de premier). 
Pornim de la ideea ca are doar cetatenia romana, si deci poate ocupa o functie de demnitate publica. 
Ca atare are si un domiciliu (cel putin formal, pe buletin) in Romania. 
Spun formal, deoarece Dacian Ciolos nu mai sta prin Romania demulta vreme. El a facut studiile in Franta, s-a casatorit in Franta, este angajat la Bruxelles. De peste 6 luni... In Romania a venit doar cand a fost in aparatul guvernamental in guvernele Tariceanu, Boc sau la Administatia Prezidentiala a lui Basescu.
Ca atare, actualul premier desemnat este, ina acceptiunea legislatiei europene un rezident fiscal (lucrator transfrontalier) in alta tara europeana decat Romania. 
In acest context, el achita impozitul pe venituri in tara de resedinta unde autoritatile fiscale trebuie sa ii retina o suma provizorie din venituri. Presupunand ca are domiciliul fiscal in Romania, el trebuie sa declare si in tara de bastina veniturile obtinute oriunde în lume (inclusiv salariul de la CE) și sa achite impozitele aferente aici. Însa, in mod normal, conform legislatiei europene in materie de evitare a dublei impuneri fiscale, impozitul plătit de Dacian Ciolos in spatiul comunitar (tara de resedinta) este luat in considerare la determinarea impozitului datorat in Romania. Ca atare, este foarte posibil ca nici un leu din impozitele aplicate pe veniturile obtinute de Dacian Ciolos in afara sa nu ajunga la bugetul consolidat al Romaniei. 
Acest lucru trebuie sa-l lamureasca noul premier ! 
Pentru ca daca nici un cent din impozitele achitate pentru veniturile sale obtinute in strainatate nu ajung direct si in Romania, din punct de vedere moral nu poate ocupa o functie de demnitate publica in tara de bastina. 
Are insa posibilitatea prevederilor Constitutiei. Care de multe ori nu tine cont de morala... 
Caci asa e legea oriunde in lume: imorala ! Doar e facuta de oameni "destepti" care au interese si conduc lumea...

POST SCRIPTUM

In anul 2003, un personaj necunoscut numit Nicholae Jordan, a aparut din neant in Romania sustinand ca are adanci radacini romanesti si proprietati de recuperat de la statul roman. Cu documente mai mult sau mai putin convingatoare/reale, Nicholas Jordan a primit de la statul roman, prin semnatura lui Traian Basescu (care era primar general), un numar de 128 de imobile care i-au fost retraocedate intr-o singura zi. 
Formal, omul era cetatean roman... Deci in mod "legal" avea dreptul sa beneficieze de "mosiile" luate de comunisti strabunilor pe pe care sustinea ca i-a avut in Romania. 
Jordan a convins autoritatile cu acte mai mult sau mai putin in regula. Inclusiv cu un buletin de Bucuresti, chit ca el statea de multi ani in SUA, era cetatean american si nu platea nicio taxa sau impozit in Romania. Oare a fost morala retrocedarea ? Nu intreb daca si legala. 
Facand o paralela cu cazul Ciolos, ma pot astepta oricand ca si Nicholas Jordan sa candideze oricand la o functie de demnitate publica chit ca el e rupt de realitatea din Romania, se considera american neaos si nu a contribuit dupa 1989 cu nimic la cresterea incasarilor bugetare. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu