marți, 17 noiembrie 2015

RUSINE, ROMANIA ! 15 NOIEMBRIE 1987, O ZI UITATA ...



Ce s-a întîmplat la Braşov  la 15 noiembrie 1987 astazi este uitat. 
Stie cineva macar un nume de muncitor dintre cei care au participat la protestele anticomuniste de atunci ? 
Stie careva dintre tinerii care protesteaza acum dorind o tara ca afara cati oameni au fost inchisi pentru ca s-au ridicat impotriva unui sistem represiv ? 
A mai prezentat vreo televiziune macar un material de un minut in amintirea acelei zile extraordinare ?  
Azi 15 noiembrie 1987 a fost uitat. Intai chiar de partidele de stinga. Apoi de cele de dreapta. Nimeni nu isi asuma protestul muncitorilor de la Brasov, pentru ca niciodata comunistii care inca ne mai conduc destinele nu vor critica radacinile lor. 
Cei care isi spun intelectualii si care ar trebui sa aiba datoria sacra de a tine aprinsa in mintea si sufletul natiei, dar mai ales a generatiei Facebbook, flacara evenimentelor sangeroase petrecute acum 28 ignora acel moment. Aceasta din cauza ca nu se considera legati in vreun fel de protestele proletariatului romanesc. 
Toata lumea priveste acum spre malurile Senei, uitand de tragediile Romaniei, de istoria ei si de realitatea sociala actuala.
Astazi nimeni nu mai revendica acel moment istoric care ne-a asezat pe harta Europei in prima linie a protestelor antitotalitare din țările din estul Europei din anii 80, proteste care in 1989 au dus intr-un final la caderea comunismului in fostul bloc sovietic.
Uitarea acelor momente si nepasarea ne așeaza în afara istoriei. 
Oare, ca popor, nu trebuie sa ne fie rusine de uitarea noastra ?
Acceptam, pasivi, sa ne uitam istoria. E ca si cum am spune ca in acele zile de noiembrie nu s-a intamplat nimic. 
Acceptam, pasivi, sa-i ignoram pe cei care au luptat, au suferit in inchisorile comuniste, au fost deportati si au murit pentru ca noi astazi sa fim liberi.
RUSINE, ROMANIA !


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu