luni, 9 noiembrie 2015

MARTURIA UNUI FOST POMPIER: "CEEA CE LUMEA NU STIE ..."




Un fost pompier, iesit din sistem, al carui nume va ramane protejat, face dezvaluiri cutremuratoare despre modul in care sistemul de prevenire a incendiilor a fost distrus. Fostul angajat ISU vorbeste fara ocolisuri despre de politizarea unor functii, despre angajarea la ISU a unor persoane incompetente angajate pe pile, despre modul in care cei care muncesc sunt umiliti si, nu in ultimul rand, despre faptul ca echipamentele pompierilor sunt achizitionate pe sume considerabile desi sunt de foarta proasta calitate ("Castile noastre sunt din plastic made in China si se topesc pe cap la incendii").  
Cititi si realizati ca in cazul unui cutremur major sistemul organizat de Raed Arafat va claca. Si atunci, fiecare dintre noi ar putea deveni doar o amintire...

"Fundatia SMURD a fost infiintata de domnul ARAFAT. Intamplarea face ca acum dansul sa fie seful DEPARTAMENTULUI PENTRU SITUATII DE URGENTA, deci mult mai mare ca in rang decat dl. Dudus. Cum poate fi domnul Arafat sef la Situatii de Urgenta si in acelasi timp sef la o fundatie care strange bani tot pe seama pompierilor? Ce face cu toti banii stransi de pe urma prostilor care muncesc 24/48? Are voie sa fie intr-o asa functie si avand ,,acesta masina de facut bani''? Nu cumva este incompatibil? Ce trece pe declaratia de avere? 
Ce partide sponsoriseaza ca sa fie sef acolo? Dansul se plimba cu masina de teren de zeci de mii de euro cumparata cu bani din salariu de bugetar? 
Asa bine se castiga la stat? De ce ia toate interventiile SMURD? 
Arafat ia orice ca sa faca bani, inclusiv oameni taiati la deget sau beti sau care nu necesita urgente doar ca sa faca bani sau merge la persoane batrane de le schimba la pampers de fata cu copii lor sariti de 30 ani, care afirma ca ,,le e scarba sa faca ei asta''. 
Cu fiecare interventie el castiga bani, prin SMURD si statul adica contribuabilul (caci el este statul, contribuabilul) pierde. Mie imi mareste taxele pentru fiecare betiv carat cu ambulanta. Cat deconteaza casa de asigurari? 400 lei pe interventie? Eu am fost la spital sa imi tratez o problema si un medic de acolo, desi avea program de la 14 la 19, mi-a spus ca am ajuns tarziu la ora 17.00 si ca nu mai poate consulta". 

"NOII SEFI SUNT NUMITI POLITIC (...) ALDOIU A FOST FACUT OFITER DIN CIVIL; A PARTICIPAT LA DOUA INCENDII DE MIRISTE"

"Asta e sistemul lui Arafat, si el stie, ca doar a fost ministru! Pe el nu-l intereseaza decat SMURD-ul, nu si pompierii. 
Ati vazut ce au patit la Constanta: ambulanta a ajuns la timp, dar barca nu, pentru ce a fost trasa de o autospeciala care atinge cu greu 60km/h. Asa e si la Bucuresti. 
Noul sef ISU se plimba cu masini de lux sfidand neajunsurile: BMW (din banii asociatiei prostilor), VW Touareg, VW Passat, Ford Focus (din banii institutiei), autoturism de teren KIA (probabil sponsorizare). Are mai multe masini dacat soferi. 
Acest nou sef Col. Mirel Guta, este si el numit politic. 
Dupa demiterea celor trei sefi din 2014 (Dudus, Popa si Craciun), prin emiterea unei ordonante de urgenta in 24.12.2014 (uimitor, a lucrat partidul in ajunul Craciunuilui) la ISU Bucuresti si-au facut aparitia 3 personaje: 

  • Col. Guta Mirel -  nu a auzit nimeni de el si nu a vazut interventia pana acum;
  • Lt.Col. Orlando C. - numit tot politic, al doilea om in conducere. Este consilierul lui Raed Arafat; 
  • Col. Giani Aldoiu - adus politic de la Calarasi, facut din civil (marinar se pare) ofiter, care a participat doar la incendii de miriste la Calarasi, propus de IGSU, fiind un apropiat al unui mare sef de la IGSU (si el tot din Calarasi). 

Interesant este ca cei trei sefi numiti ca imputerniciti, tot ei au luat concursul, alti candidati fiind eliminati sau au luat note foarte mici. Uimitor, nu? Ei sunt alesii! 
Era sa uit, dar cine a facut subiectele precum si comisia de concurs erau apropiati ai candidatilor. Dintre cei trei sefi, doar prim-adjunctul a fost de la ISU, ceilalti doi fiind adusi de la IGSU. 
Dar cum s-a ajuns la asta? Fostii sefi s-au opus masinariei politice de a modifica programul si de a da afara oameni. S-a facut si o adresa cu fiecare om ce face si ca nu se poate schimba programul militarilor, dar degeaba, ca a doua zi au fost demisi. 
Aici este si cheia problemei: Arafat impreuna cu Oprea si Cornea (Sef IGSU) au demis din functie mai bine de 20 de oameni de la INSPECTIA DE PREVENIRE (multi dintre ei specialisti cu facultati gen Politehnica), chiar daca nu le plateau studiile si munceau ca subofiteri pe incredibila suma de 1.700 -1.800 lei, dar faceau treaba de ofiter si dadeau amenzi ca si un ofiter. 
Asa s-a facut marea unire ISU Buc cu ISU Ilfov, cu doi oameni din afara ISU Bucuresti sau Ilfov, desi nu este normal. Trebuiau tot cadre din noua institutie formata. Dupa aceasta restructurare, au inceput represaliile politice: ,,tu ai fost al lui Dudus.. al adjunctului'... Si uite asa si-au mai dat demisia in acest an peste sase specialisti de la Prevenire". 

"DOAMNE FERESTE DE UN CUTREMUR ... VOR PLECA TOTI SI NU MAI ARE CINE SA RASPUNDA LA 112"

"Au plecat oameni specialisti in prevenire incendii, cutremure, incidente chimice si asa mai departe. 
Daca maine vine un cutremur si, Doamne fereste sa existe mai mult de 100 de victime de scos din daramaturi, ce face cu ambulanta daca nu exista specialisti care sa caute si sa salveze victimele? Stau si se uita de pe margine ca la Constanta.
Tot anul, seful Prevenirii si-a batut joc de oameni: cand ii imputernicea pe unii pe functii de conducere, cand ii dadea jos, si tot asa. Sapte luni au tot tinut-o in examene pe diverse functii, au mutat oamenii de colo-colo, pe unii i-a scos din control si desi sunt cadre ale inspectiei, fac secretariat sau cine stie ce centralizari de date. Foarte putini fac controale. 
Ce oameni au ramas, toti vor sa plece. Intrebati la ISU cati au plecat in concediu fara plata de un an, cati au rapoartele la semnat de mutare la POLITIE, IGI, IGSU si in tara sau cati au luat concursul la alte institutii, dar nu ii lasa sa plece pe principiul ,,lipsa personal''. 
Pai, Domnule Sef, scrie la lege faptul ca tu trebuie sa-ti asiguri personal, deci daca ai lipsa iti agajezi, nu ii muncesti ca pe sclavi pe angajati 24/48. 
Toti vor sa plece dar seful ISU (stiu de la fosti colegi) nu ii lasa desi ei au dreptul asta, legal, de a-si alege locul de munca, partenerul de viata precum si dreptul de a se stabili oriunde in tara asta, iar aceste drepturi sunt garantate de Constitutie. 
Vor pleca toti si nu mai are cine sa raspunda la 112. De ce nu ii lasa sa plece? Oamenii s-au saturat de bataia de joc, de politica, incompetenta sefilor care nu stiu sa scrie un text in excel si sa aduca bani de acasa pentru orice lipsuri are institutia". 

"ARAFAT A DAT AFARA E LA INSPECTIE. FETELE DE COLONEI AU OCUPAT POSTURILE (...) PILE ? O GROAZA!"

"De ce nu zice nimeni ca Arafat a dat afara de la inspectie? Au ramas doar trei locuri pentru subofiteri, dar desi trebuia sa se organizeze concurs pentru cele trei functii, nu s-a mai organizat nimic. Cum s-au ocupat? Cu interventii! \
Adica au sunat telefoanele si gata, fetele de colonei au ocupat functiile. Stati sa ne intelegem: unele au si salariu de merit, desi nu au fost la niciun incendiu! 
Iar eu si colegii inghetam la diverse misiuni si imi luam brichete in cap (noroc cu casca de plastic) la meciuri pe stadion. Au facut aceste fete vreun serviciu in unitate? Nu, nu au facut la poarta, nu misiuni, nu nimic ... Dar scriu pe facebook ca ele sunt pompierite. 
Pile? O groaza! Au oameni peste tot. Soti, sotii, cumnate, copii. 
Cum au intrat? Simplu, din viata civila cu concurs. 
S-au scos si probele sportive in 2008, desi fara probe sportive nu aveai voie sa sustii un concurs. Fac misiuni sau dau probe sportive la sfarsit de an, asa cum scrie in legislatie? Nu, caci persoanele sunt scutite. Bun...o sa ma intrebati ...scutiti la ISU? Da, desi scrie in statul cadrelor militare ca se trec in rezerva. Deci 50 la suta din personal trebuie trecut in rezerva. 
Seful de la resurse umane a stiut? 
Inspectorul sef stie? Eu zic ca stie, dar nu ia masuri". 

"BANII DE LA ASOCIATIA SPORTIVA DISPAR... MULTI SE PLIMBA PRIN AFARA PE BANII ACESTIA"

"Despre Asociatie... Asociatia nu a presat pe nimeni sa dea ceva. Nu este spaga. Spaga se da ca sa fie favorizata o persoana si se duce acasa la familie, nu la unitate. 
Udrea a dus ceva la minister sau restul? 
Asociatia a facut si lucruri bune: a dat cate ceva de sarbatori la case de copii, a dat mici premii la copiii care veneau la concursurile organizate de pompieri, se faceau mese de protocol cand venea dl ministru si Dl Arafat, se cumparau bunuri pentru unitate (in special pentru logistica si seful logisticii poate confirma asta). Toti presau pe aceasta prevenire, dar acum vad ca nu mai zice nimeni nimic. Seful logisticii cred ca s-a facut foarte mic in aceste zile si nu mai recunoaste nimic, dar cand avea o problema se ducea la Dudus. Toti stiu asta. Se discuta si in sedinte. 
Secretara sefului de la logistica era si secretara la Asociatie din cate imi amintesc. Cadrele nu au fost ajutate, deoarece mai exista o alta Asociatie de ajutorare a cadrelor. Fiecare cadru da cam 17 lei/lunar, popriti legal, pe statul de plata. 
Dar mai exista si o Asociatie Sportiva. Si aici se mai dau inca 13 lei lunar...Acolo banii dispar si nimeni nu stie ce si cum se face cu ei. Multi s-au plimbat in afara pe banii acestia". 

"SUNTEM CARPITI... CASTILE NOASTRE SUNT FOARTE SCUMPE...SUNT DIN CHINA SI NI SE TOPESC PE CAP LA INCENDII"

"Ce s-a intamplat cand un pompier a murit la datorie, fiind gasit ars la nenorocitul de incendiu de la complexul Dragon, dupa ce si-a salvat doi colegi de la moarte? Nimic! Nimeni nu a fost tras la raspundere, penal. 
Nu s-a dat guvernul jos! Nu a cazut nimeni! Nu a cazut niciun sef! Au plans colegii si au strans bani ca sa ii trimita cosciugul in satul din care era pentru ca el, caci era amarat si intretinator de familie (parintii nu aveau venit). 
Asociatia a dat si ea o suma mica de bani. 
Complexul Dragon a dat doua Loganuri pentru Asociatie, in cinstea pompierului cazut la datorie, dar cu acestea se plimba sefii. Ce a facut statul? Nimic! Nu a dat bani familiei, asigurare de viata nu face institutia pentru ca nu are bani. 
Primeste bani (50.000 euro parca) doar militarul roman care este sluga la americani si moare in IRAK ca aparator al nu nu stiu caror drepturi ale omului...
Iar pe noi nu are cine sa ne apere in propria tara! 
Dotarea celor din IRAK este la standarde NATO, pe cand la noi, la Pompieri, este la standarde AFRICA. 
Suntem carpiti, cu castile uzate si rupte si manusile fara degete, cu costum tip NOMEX in care intra apa pentru ca nu este de calitate... Si nu stie nimeni de ce s-a cumparat ceva ce nu indeplineste standardele privind siguranta salvatorului! Cine a cumparat la licitatie aceste costume foarte scumpe, mai scumpe ca cele din Germania de calitate? Castile noastre sunt din plastic made in China si se topesc pe cap la incendii!
De aceea am plecat eu din sistem... Adio!"

15 comentarii:

  1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  2. Domnilor ziariști îndreptați-vă privirea către acești oameni și nu favorizați pe cei ce nenorocesc această structură! Cariera la pompieri... vorba asta... o glumă bună!!!” subofiter operativ principal D I S P O N I B I L I Z A T

    https://www.facebook.com/Disponibilizatii-din-MAI-228206420592775/notes

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu i au interesat pe ziariști disponibilizații....nu i a interesat ca au plecat oameni cu sute de intervenții și au rămas mulți fără nici una în 5 ani.....diferență făcând o în cazul servanților...atenție servanților....permis categoria c ....în ph cel puțin....n a interesat pe nimeni!așa a fost ordinul....de sus!

      Ștergere
    2. Nu i au interesat pe ziariști disponibilizații....nu i a interesat ca au plecat oameni cu sute de intervenții și au rămas mulți fără nici una în 5 ani.....diferență făcând o în cazul servanților...atenție servanților....permis categoria c ....în ph cel puțin....n a interesat pe nimeni!așa a fost ordinul....de sus!

      Ștergere
  3. ...cine-tace-te-face... "Audacia Et Devotio" Moralitatea poate fi manipulata. Pacat ca PRESA este si ea condusa sau mai bine zis subjugata politic, caci altfel am fi vazut o atitudine solidara ,dar din pacate sunt mai importante subiecte gen : politicieni,violatori,criminali etc. Tot procesul de disponibilizare al subofiterilor pompieri s-a MUSAMALIZAT in cel mai nesimtit mod...PACAT

    RăspundețiȘtergere
  4. Doar fraierii şi prostimea care se uită la Acces di(n)rect nu ştiu situaţia pompierilor şi a celor ce lucrează la SMURD. PCR(Pila,Cunoştinţa şi Relaţia) se simt în rai în această instituţie. Cât despre Arafat, i s-a stins gena de arab şi a băut sânge de român neaoş. Adică a pus botul la ciolan şi la şpagă. Şi sfatul meu băieţi este să plecaţi, pentru că, Doamne ajută, poate ia foc vreo clădire de birouri a unei multinaţionale, şi din lipsă de personal la ISU, clădirea va arde. Drept urmare multinaţionala primeşte asigurarea, iar firma de asigurări vor face curul plat politicienilor de câte şuturi le vor da. Şi veţi fi răzbunaţi.

    RăspundețiȘtergere
  5. Va dati in primire singuri. Deaceea sunteti niste terminate si nimeni nu va baga in seama. Un sistem alcatuit pe baza unui concurs de rutina, iar recrutarea persoanelor a fost facuta ca in mediul rural: afise de angajare lipite in autobuze, troleibuze, tramvaie, metrou, ziare...ati uitat ca nu stiati sa scrieti sa vorbiti cand v-ati angajat? Ati uitat ca va stergeati la gura cu manseta de la bluza pentru ca nu stiati ce este acela un servetel? Ati uitat ca nu stiati ce este acela un wc si va stergeati la cur cu degetul pentru ca nu aveati habar ce este o rola de hartie igienica? Ati uitat ca ati descoperit apa calda si pasta de dinti? Chiar ati uitat tot? Sa mai spun? Baiete!!! Esti un rebut, deaceea ai fost dat afara din acest sistem, daca iti vedeai de treaba ta acest articol scris de dl Zara nu mai era viral. Domnule Zara! Sincer, cautati surse mai credibile, avand calitati morale deosebite si nu rebuturi care rezemau masinile de interventie la incendii, habar nu are ce inseamna prevenire, ce presiune este pe inspectorul respectiv, habar nu are ce este o interventie...este deposit si se vede ca tot ce a vorbit cu dvs sunt doar barfe de doi lei. Un asemenea sistem nu este condus avand la baza BARFA ANGAJATILOR.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De ce spui asa esti in sistem . Eu am fost pus pe liste si am fost fara probleme s-a spus ca pleaca doar cei cu probleme . problema mea a fost LIPSA PILELOR a fost o lupta intre pile si au fost dati afar cei cu pile mici sau cum eram eu far pile . La mine pe tura din 40 eram 2 fara pile in rest frate ,nepot, nas , fin ,copil de ofiterei sau subofiteri . Cand am plecat eu prezanta mea rea distrusa si decolorata iar alti ramasi o aveau noua vorbesc de servanti nu comandant echipaj cum eram eu . Daca spui tu ca am venit de la tara vorbeste si tu de o persoana nu de toti .

      Ștergere
    2. De ce spui asa esti in sistem . Eu am fost pus pe liste si am fost fara probleme s-a spus ca pleaca doar cei cu probleme . problema mea a fost LIPSA PILELOR a fost o lupta intre pile si au fost dati afar cei cu pile mici sau cum eram eu far pile . La mine pe tura din 40 eram 2 fara pile in rest frate ,nepot, nas , fin ,copil de ofiterei sau subofiteri . Cand am plecat eu prezanta mea rea distrusa si decolorata iar alti ramasi o aveau noua vorbesc de servanti nu comandant echipaj cum eram eu . Daca spui tu ca am venit de la tara vorbeste si tu de o persoana nu de toti .

      Ștergere
  6. Ma numesc Bran Alexandru si am fost angajat la Isu Iasi timp de aproape 8 ani. Mi-am dat demisia in aprilie 2015 chiar din aceste motive. Va pot confirma ca este adevarul 100%. Identitatea mea nu trebuie sa fie protejata, cine chiar este curios, poate sa ma si sune la nr. de tel 0745200704, chiar nu trebuie sa fiu protejat. M-as bucura sincer sa pot ajuta cu ceva pe fosti mei colegi, macar sa vorbesc pt ei. Sistemul este atat de corupt si murdar incat au tot felul de regulamente din 1965 dupa care functioneaza in asa fel incat nici nu pot vorbi de frica sa nu isi piarda serviciu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu am fost servant si paramedic. SI mi-a placut la nebunie meseria de pompier. Dar am plecat din sistem cu aceeasi scarba cu care au plecat si altii. Nu am lucrat pe functie operativa decat 4 ani, timp in care NOMEXul mi s-a uzat in ultimul hal, prin vizorul castii nu mai vedeam aproape nimic, uniforma de paramedic mi-am facut-o la croitor, pentru ca nu am primit asa ceva (nici nu visam la un costum de protectie adecvat). De obicei aveam functia de telefonist, pe stingere. Adica aveam in grija niste statii radio antice, ale caror baterii se terminau dupa 30 de minute si care erau inutile atunci cand aveam cea mai mare nevoie de ele: la incendiile de padure, unde eram imprastiati 10 oameni pe hectare intregi. Acolo unde, ca sa stingem litiera in flacari caram in spinare kilometri intregi PET-uri cu apa in spinare, impreuna cu topoare, lopeti si (uneori) pliciuri. De obicei foloseam telefonul personal pentru a transmite datele operative la punctul de comanda. Am carat cu ceilalti doi colegi de pe ambulanta cu targa pacienti de 100 si ceva de kile de la etajul 8, pe scari. Am calmat betivi treziti in ambulanta, care incercau sa ne agreseze, inainte sau dupa ce vomitau peste tot prin masina. Am participat la interventii in zone cu tigani care ne asteptau cu furcile, in zone unde nici macar jandarmii nu aveau curajul sa intre. Nu pentru ca nu ar fi fost in stare sa le faca fata, ci pentru ca si ei, jandarmii, trebuiau sa faca nenumarate rapoarte daca foloseau forta si uneori erau sanctionati pentru asta. S-a aruncat cu caramizi si cu topoare in noi cand ajungeam cu greu cu APCA din anii 70, in zone in care nici cu Jeep-ul nu te incumetai sa intri. Am stins suri cu tone de furaje in flacari, intorcand fanul arzand cu furca ore intregi, nemancati, deshidratati si obositi dupa interventia anterioara. Deseori suna alarma chiar inainte sa ne asezam la masa. O singura data a trimis un superior pe cineva la magazinul din sat sa ne cumpere doua paini si niste salam, dupa 6 ore de intors fanul, la -25 de grade. Apoi, dupa interventii, ne intorceam in unitate si ne scriam studiul individual, ca doar era important sa stim din ce e compus pistolul cal. 7,65 mm, sau cand se saluta descoperit sau acoperit. Si aproape toti aveam caietele la zi...pentru ca asta era unul din criteriile de notare la verificarile anuale. Si cand a venit vremea avansarilor inainte de termen, au fost avansati 70% din colegii mei de tura, iar mie mi s-a spus ca nu pot fi avansata pentru ca in anul respectiv fusesem scutita la probele sportive pe primul semestru (pentru ca avusesem un chist ovarian dureros). Singura mea scutire la sport in 8 ani de ISU. Si au fost avansati colegi care erau declarati "Inapt medical" 4 ani la rand. SI asta este doar varful icebergului.
      A,cred ca am uitat sa mentionez: sunt femeie. Si mi-a placut la nebunie meseria de pompier. M-au scarbit doar "pompierii" de birou, care aveau multe pareri despre "palmasi".

      Ștergere
    2. Îți mulțumesc! Și eu îți doresc mult succes!

      Ștergere
  7. Dragi fosti colegi plecati prin demisie , de ce nu spuneti nimic de modul cum s-au facut disponibilizarile in 2011, cum am fost executati doar din pix 9330 de militari M.A.I., musamalizati de presa si justitie, cred ca stiti destul de bine la ce ma refer , Succes oriunde ati fi...

    RăspundețiȘtergere