joi, 21 ianuarie 2016

MISTERUL TEZAURULUI DE LA BORZA: 1200 DE OBIECTE INESTIMABILE DIN EVUL MEDIU AU DISPARUT DE 20 DE ANI DE LA MUZEUL DIN ZALAU SI NIMENI NU STIE NIMIC !

Jurnalistul Eduard Farcaş, de la cotidianul « Graiul Sãlajului » dezvãluie cã Inspectoratul de Poliţie Județean Salaj a înregistrat în luna ianuarie 2015 un dosar penal în încercarea de a da de urma Tezaurului din Borza, care a disparut de mai bine de 20 de ani. Infracțiunile reținute de polițiști sunt de neglijența în serviciu și abuz de încredere. 


« Dosarul penal respectiv are autor necunoscut, iar ca parte vatamata s-a constituit Statul Român. Pe 29 septembrie, dosarul a fost înaintat Parchetului de pe lânga Judecatoria Zalau », susţine Maria Cristea, purtatorul de cuvânt al IPJ Sãlaj.
În 1994, câțiva copii din satul Borza care au ieșit la scalda pe marginea vaii,au descoperit o comoara. Au predat comoara descoperita autoritaților și a intrat în posesia Muzeului Județean de Istorie și Arta Zalau.
Reprezentanții muzeului au cercetat comoara şi au concluzionat cã este vorba despre un tezaur ce dateazã din Evul Mediu, compus din 1.200 de piese de o importanţã deosebitã.
Reprezentanţii Muzeului Judeţean de Istorie şi Artã au trimis un an mai târziu tezaurul de la Borza, spre analizã, unui muzeograf de la Cluj – Napoca.
Si de atunci nimeni nu mai ştie nimic despre tezaur.
O variantã plauzibilã este cã tezaurul s-a “peirdut” pe drumul de la Zalãu la Cluj. Adicã a fost furat. De cine ? Au trecut 20 de ani de atunci şi nimeni « nu ştie ». Nimic !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu