vineri, 25 septembrie 2015

ROMANIA, CONDAMNATA PE BANDA RULANTA LA C.E.D.O. SA PLATEASCA MILIOANE DE EURO PENTRU CONDITIILE INUMANE DIN PENITENCIARE


Romania este fruntasa in Uniunea Europeana la numarul de condamnari la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (C.E.D.O.) din cauza tratamentelor inumane aplicate detinutilor. Desi e condamnata pe banda rulanta la plata de despagubiri, Romania nu face nimic pentru a remedia situatia. 
La ora actuala, capacitatea de cazare a sistemului penitenciar romanesc se limiteaza la un numar de 18.983 locuri. Raportat la un efectivul de 29.952 deţinuti (la 10 martie 2015), rezulta un deficit de 10.969 de locuri. Asa se face ca la ora actuala penitenciarele din Romania sunt suprapopulate (indice de ocupare de 157,8%), fapt ce creeaza mari probleme atat detinutilor de drept comun obligati sa "convietuiasca" cate 2-3 in pat, in vreme ce cadrele Administratiei Nationale a Penitenciarelor (A.N.P.) sunt obligate sa lucreze in conditii extrem de grele si insalubre. 


Datele oficiale ale A.N.P. arata ca la finele primului trimestru al acestui an  in Romania existau un numar de opt penitenciare in care numarul detinutilor incarcerati depasea dublul capacitatii de cazare. 
In aceasta situatie se aflau doua inchisori cu regim de maxima siguranta - Iasi (indice de ocupare - 220%) si Craiova (indice de ocupare - 212%) si sase penitenciare cu regim semideschis si deschis - Satu Mare (indice de ocupare - 238%), Botosani (indice de ocupare - 225%), Drobeta Turnu Severin (indice de ocupare - 216%), Codlea (indice de ocupare - 206%), Targu Jiu (indice de ocupare - 202%) si Jilava (indice de ocupare - 201%). 
Pentru a cozmetiza situatia existenta in inchisorile din Romania, A.N.P. omite sa aduca in discutie suprapopularea penitenciarelor autohtone si spune ca suprafata aferenta unei persoane privata de libertate pentru cazarea în comun este de circa 4 - 9 m.p. (la stabilirea spatiului minim obligatoriu pentru fiecare detinut, A.N.P. nu ia in considerare volumul de aer, ci doar suprafata celulelor). 
In realitate insa, infrastructura sistemului penitenciar nu respecta recomandarile Comitetului European pentru Prevenirea Torturii (CPT) si Ordinul ministrului justiţiei nr. 433/2010 cu privire la spatiul de cazare destinat unui detinut.  
Situatiile in care inchisorile respecta Standardele europene CPT de ocupare sunt o exceptie
Astfel, dintre cele 43 de penitenciare existente in Romania, doar trei unitati centrale si doua sectii auxiliare indeplinesc cerintele de capacitate impuse de Comitetul European pentru Prevenirea Torturii si a Tratamentelor sau Pedepselor Inumane ori Degradante (CPT) - adica minimum 4 m.p./ detinut in inchisori, respectiv 7 m.p./ detinut in spitale - penitenciare si in centre educative. 
Desi accepta ca motivul principal al conditiilor mizerabile din inchisori il reprezinta supraaglomerarea, politicienii nu sunt preocupati de remedierea sistemului, in vreme ce Ministerul Justitiei are doar propuneri de solutii pe termen lung, si acelea extrem de ... insipide si incolore.
Din acest motiv este de asteptat ca Romania sa fie condamnata pe banda rulanta la Curtea europeana a Drepturilor Omului (C.E.D.O.) si obligata la plata unor despagubiri exorbitante, care intr-un final vor fi achitate din taxele si impozitele fiecarui contribuabil din Romania.

ROMANII AU FOST OBLIGATI SA SCOATA DIN BUZUNARE 1,14 MILIOANE EURO SI 10.000 FRANCI ELVETIENI UNOR DETINUTI CARE AU ATACAT CONDITIILE DE DETENTIE LA C.E.D.O.

Desi Romania si-a insusit si asumat atingerea standardelor europene pentru penitenciare si centre de detentie, totusi din cauza conditiilor inumane existente in aceste institutii de "reeducare", statul roman a fost obligat prin 131 de hotarari C.E.D.O. sa plateasca unor condamnati despagubiri in suma de 1.142.154 euro şi 10.000 franci elvetieni, in intervalul ianuarie 1990 - mai 2015. (facsimil).
Pana la aceasta ora, C.E.D.O. a constatat in cauzele privind statul roman nu mai putin de 211 incalcari ale art. 3 din Conventie, privind interzicerea torturii si a pedepselor sau tratamentelor inumane ori degradante. Din acest punct de vedere, Romania se plaseaza pe locul 1 in Uniunea Europeana si pe locul 3, dupa Rusia si Turcia, din totalul celor 47 de state semnatare ale Conventiei de la Strasbourg. 
Defalcat, sumele achitate de statul roman ca urmare a conditiilor din inchisori si centre de detentie, arata astfel :
- ianuarie 2004 - decembrie 2010 : 33 hotarari C.E.D.O. in suma de 239.830 euro şi 10.000 franci elveţieni;
- anul 2011 : 19 hotarari CEDO, insumand 278.615 euro;
- anul 2012 : 10 hotarari CEDO, insumand 119.950 euro;
- anul 2013 : 32 hotarari CEDO, insumand 221.819 euro;
- anul 2014 : 29 hotarari CEDO, insumand 196.400 euro;
- ianuarie - mai 2015 : 16 hotarari CEDO, insumand 85.540 euro.
Practic, sumele pe care statul roman a fost obligat de C.E.D.O. sa le plateasca pentru conditiile inumane de detentie din sistemul penitenciar au fost decontate de fiecare roman in parte. Acest lucru s-a intamplat ca urmare a faptului ca Ministerul Finantelor Publice, desi obligat sa o faca, nu a initiat nicio actiune in regres impotriva persoanelor care se fac vinovate de neimplementarea obligatiilor asumate de catre Romania in ceea ce priveste conditiile de detentie. 

DOAR MODERNIZAREA PENITENCIARULUI GIURGIU VA COSTA ROMANIA PESTE 18,3 MILIOANE EURO
Modernizarea si dotarea sistemului penitenciar autohton la standardele europene implica insa costuri semnificative, tinand cont de faptul ca Administratia Natională a Penitenciarelor coordonează activitatea a 43 de unitati (penitenciare pentru femei, penitenciare pentru barbati, penitenciare pentru minori si tineri, penitenciare spital, centre de reeducare, scoali/centre de pregatire si formare a agentilor de penitenciare).
De exemplu, doar modernizarea Penitenciarului Giurgiu si extinderea acestuia cu inca 200 de locuri de cazare va costa statul roman aproximativ 80.449.110 lei (echivalent a 18,3 milioane euro) in urmatorii trei ani.
Conform Ministerului Justitiei, suma mentionata ar fi necesara pentru realizarea a 10 obiective, printre care se numără :
  • transformarea popotei Penitenciarului in pavilion de detenţie cu o capacitate de 168 de locuri de cazare;
  • transformarea salii de festivitati in pavilion de detentie cu 32 de locuri de cazare;
  • realizarea unui poligon de tragere in subsolul pavilionului administrativ;
  • sistem integrat de securitate; 
  • drumuri şi platforme, amenajari exterioare incinta detentie regim deschis;
  • racord apă - canal, reţele electrice exterioare.

SUMA PLATITA DE STAT IN FIECARE LUNA PENTRU INTRETINEREA UNUI DETINUT ESTE DE PESTE 28,5 ORI MAI MARE DECAT ALOCATIA ACORDATA UNUI COPIL

Desi conditiile din penitenciare sunt jalnice, totusi cheltuielile cu intretinerea detinutilor sunt extrem de mari. Astfel, costul lunar mediu pentru un detinut este de aproximativ 2.400 lei, suma respectiva fiind de 28,5 ori mai mare decat alocatia lunara acrdata de statul roman unui copil. Din cei 2.400 de lei, cea mai mare parte (1.619 lei) o reprezinta cheltuielile de personal din sistemul penitenciar. 

Datele oficiale arata ca suma alocata pentru intretinerea lunara a unui detinut (2.400 lei) este suportata in proportie de peste 91% din bugetul de stat si doar restul din veniturile proprii ale Administratiei nationale a Penitenciarelor.
URMEAZA : IN PENITENCIARELE DIN ROMANIA SE MOARE PE CAPETE

Un comentariu: